29. Festival Okarina letos na Bled spet prinaša največja imena etno glasbe in jazza

Največji slovenski festival etno glasbe Okarina letos stopa v predjubilejno 29. izvedbo. V dvanajstih dneh, od 23. julija do 3. avgusta, se bo na Blejskem gradu, ki bo gostil prva dva koncerta festivala, in na jezerski promenadi zvrstilo 12 vrhunskih glasbenih skupin in posameznikov z vseh koncev sveta. Seveda, kot so obiskovalci že navajeni, vsi koncerti na Okarini bodo tudi letos brezplačni, prav vsi, tako tisti na Gradu kot na promenadi, pa se bodo začeli ob 20.30.

Festival se bo začel, kot je navada, na Blejskem gradu, kjer bosta 23. in 24. julija nastopili španska zasedba Vigüela, ki bo obiskovalcem predstavila ljudsko glasbo, kot jo igrajo v vaseh in praznovanjih v provinci Castilla-La Mancha, in srbska skupina Legende ... Po uvodnih dveh dneh se bo festival preselil na jezersko promenado, kjer bo na odru z najlepšo kuliso pri nas prva nastopila ameriška afrobeat zasedba iz Brooklyna Antibalas, dan za tem pa ji bo sledila francosko-pakistanska glasbena naveza Markus & Shahzad Santoo Khan s fuzijo tradicionalne pakistanske glasbe kavali in francoskega breakbeata.

27. julija se bo na festivalu predstavil Ravid Kahalani s svojo zasedbo Yemen Blues, ki v glasbi kombinira tradicionalne jemenske melodij ter svet funka, bluesa in jazza. Dan kasneje pa bo na jezerski promenadi zadonel preplet glasb skorajda celotnega sveta – belgijska zasedba Panta Rhei v svoji glasbi spretno prepleta vplive tako romunskih, tradicionalnih flamskih skladb, kot poljskih ljudskih pesmi, angleških napevov in švedske melanholije. Drugo polovico festivala bodo uvedla domača glasbena produkcija, predstavila se bosta blejska glasbena šola Doremi in Boštjan Gombač, v torek, 30. julija, pa bo nebo nad Bledom rezala glasba udarnega francoskega blues tria in manjkajočega člen med francosko, karibsko in ameriško kulturo, znanega pod imenom Delgres, ki jih glasbeno lahko uvrstimo med Alija Farko Toureja, Tinariwen in skupino Black Keys.

Na zadnji julijski festivalski dan bo na Okarini oder namenjen legendi, namreč na festivalu bo nastopil jamajški jazz pianist Monty Alexander, nominiranec za grammyja in eden petdesetih največjih jazz pianistov vseh časov. Za njim bosta na prvi avgustovski dan oder zasedli sestri Lovell aka Larkin Poe z udarnim bluesovskim zvokom električnih kitar in kitarsko tehniko bottleneck, za kar ju pogosto imenujejo kar »mlajši sestri bratov Allman«. Leta 2014 sta bili sestri Lovell izbrani za največje odkritje festivala Glastonbury 2014 po izboru angleške revije The Observer.

Predzadnji dan letošnje okarine bodo nastopili italijanski Canto Antico, ki v svoji glasbi združujejo starodavne rituale in urbano zvočno podobo, glasbene predloge iz 70. let 20. stoletja ter črnske ritme neapeljske subkulture. 29. Festival Okarina bo v soboto, 3. avgusta zaključil tunizijski jazz glasbenik, mojster ouda, arabske različice oziroma predhodnika lutnje, Dhafer Youssef. Podroben program najdete na okarina-festival.si

Organizator

ZAVOD ZA KULTURO BLED
Cesta svobode 11, 4260 Bled

Umetniški vodja: Leo Ličof
Slikarka: Ejti Štih
Prevodi: Alenka Ropret
Izdelava spletne strani: Mandu d.o.o.
Fotografija Blejski grad in Promenada: Aleš Košir in Borut Žigon
Fotografija Festivalna dvorana Bled: Bled strategic forum

Zadnje objave

Vstopnice